Kérdezz - Felelek

Nevem:
Kérdésem:

Elejére   « előző | 369 / 572 | következő »   Végére
Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Nóra Tisztelt Doktornő!

Férjemmel kb fél éve szeretnénk kisbabát, 8 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését (Triodena, 8 évig). Azóta a menstruációm 42-46 naponta jelentkezik, emiatt orvosom elküldött hormonvizsgálatra, illetve férjemet andrológiai vizsgálatra (nála szerencsére mindent rendben találtak). Hosszú ciklusaim miatt a 18., 26. és 32. ciklusnapon kellett vérvételre mennem, ahol az alábbi eredmények születtek:
18. nap
Ösztradiol: 36 pg/ml
Progeszteron: 0,3 ng/ml
Prolactin: 6,3 ng/ml
FSH: 8,3 mU/ml
LH: 16,8 mU/ml
Tesztoszteron: 111 ng/dl.
26. nap
Progeszteron: 0,5 ng/ml
32. nap
Progeszteron: 0,3 ng/ml.

Kérdésem az lenne, hogy az emelkedett tesztoszteronszint és a magas LH/FSH arány alapján fennáll-e Ön szerint a PCOS gyanúja? Hüvelyi ultrahangot többször is csinált már az orvosom, azt mondta a petefészkem és a méhem is normál méretű, elváltozás nem látható.
Túlsúlyos nem vagyok (BMI=20,5), nem szőrösödök, hajam nem hullik, a bőröm sem zsíros, nem is pattanásos.
Ha nem PCO, akkor mi okozhatja még a megemelkedett hormonszinteket?
A hőmérsékletemet fél éve mérem, a 30-35. nap környékén szokott lenni egy emelkedés, ami aztán úgy is marad a menstrációig, ez alapján azt gondolom, szokott lenni peteérésem.
Ön szerint mi lehet a baj velem?
Segítségét előre is köszönöm!
2008-04-12
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Nóra!

A leletei alapján peteérés nem bizonyítható. Ennek a többi értékekkel való jelenléte, illetve a hosszabb menstruációs ciklus felveti a PCOS-t. Esetleg érdemes megnézni, hogy a hőmérséklet görbén feltételezett peteérés időpontjában látható-e megfelelő nagyságú tüsző ultrahangon.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Katica Tisztelt Doktornő !!
A héten (szerdai napon) nőgyógyásznál voltam, aki rákszűrést csinált, ill. a kisebb hüvelyi folyásra felírt Klion D100-as hüvelykúpot. Még aznap este elkezdtem "szedni". Másnap, csüt. este párommal az évfordulónkat ünnepeltünk, pezsgőztünk, szeretkeztünk. Aznap este nem használtam a kúpot. Péntek estére enyhe hüvelyi vérzés lépett fel, ill. enyhe alhasi fájdalom (menstruációig még 1 hetem van), ugyhogy ugy döntöttem, a Klionnal kúppal várok, hátha attól van a gond. Sajnos utólag olvastam el a betegtájékoztatót a Klion hüvelytabbletánál, hogy nem szabad szeretkezni+alkoholt fogyasztani alkalmazása mellett. Kérdésem az lenne, hogy ezek miatt lehetett-e a vérzés, ill. hogy mért csak 1 nappal késöbb jelentkezett a vérzés? Vagy hogy mi lehet az ok? Esetleg még a rákszűrés is közbejátszhat? Folytathatom-e a Klion hüvelytabletta használatát? Vagy keressem fel ujra a nőgyógyászt? (Még egy érdekesség: páromnak nem kell semmilyen kezelés? - mert a nőgyógyász neki nem irt fel semmit)
Válaszát előre is köszönöm.
2008-04-12
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Katica!

A Klion kúp mellékhatásaként jelentkezhet vérzés. De akár a vérzésnek más oka is lehet. Használja tovább a készítményt, ha ismételten jelentkeznek tünetek, keresse fel nőgyógyászát ismételten.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Zsuzsanna Kedves Doktor Nő!
Azzal kérdésel fordulok önhöz,hogy a spirálom le vették 4-év után ez év március 17-én a menszeszem meg volt március 25-től március 31ig. és szeretnék érdeklődni hogy most ebbe a hónapba az az áprilisába mekkora esélyem van arra hogy terhes lehetek a párommal a menszesz elmulása után a 4ik napon kezdtünk el probálkozni, és folyamatosan minden másnap probálkozunk.
Szeretnék érdeklődni hogy lehetek e terhes ebbe a hónapba?
Válaszát előre is köszönöm.
2008-04-12
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsanna!

A spirál eltávolítás után már nem jelent védelmet a teherbeesés ellen, tehát minden esélye megvan, már ettől a hónaptól. Ennek ellenére ne keseredjen el, ha mégsem sikerül rögtön az első hónapban.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Sz-né Liliána Tisztelt Doktornő! A problémám ott kezdődik, hogy tavaly februárban történt egy vetélésem(lelkileg teljesen összetörtem),de újra akartunk próbálkozni a férjemmel.Hiába. Sajnos nem sikerült teherbe esnem.Majd egy új, megbízható, minden tiszteletemet megérdemlő, fiatal nőgyógyászt kerestem fel, aki megpróbált gyógyszeres segítséget adni (clostibegy és a ciklus 15. napjától injekció) Ez sem hozott eredményt,csak elhíztam. Néhány hete megállapította ultrahang segítségével, hogy policisztás ovariummal állunk szemben, majd egy laporoscopiás műtéten estem túl. Jelenleg lábadozok. Most viszont megijedtem, mert egy cikket olvastam errőla műtétről. Idézek belőle:"A beavatkozás kifejezett kockázatához tartoznak viszont a gyulladásos-fertőzéses szövődmények, a petevezetők elzáródása, vagy akár a petefészkek végleges károsodása is. A kedvező hatás is csak átmeneti." Ez azt jelenti, hogy nem jutok előre? Úszok szemben az árral? Én nem szeretném az időmet húzni, ha nem lehet babám örökbefogadunk. Mit tegyek? Mi lesz a jövőnk?
2008-04-11
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Liliána!

Minden műtéti beavatkozásnak vannak szövődményei. Néha akkor is elzáródva találjuk a petevezetéket, amikor hasűri műtét nem szerepel az előzményekben.
Tény a PCOS megoldása elsősorban nem műtéti, illetve a műtét után időleges javulás várható. Az is kérdéses milyen jellegű műtéti beavatkozást végeztek Önnél.
Beszélje meg orvosával a további lépéseket. A PCOS betegek túlnyomó többsége, ha gyógyszeres kezelés után is, de teherbe esik. Remélhetőleg ez Önnél sem lesz másképpen.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Kasza Tímea Kedves Doktornő

Az első szülésemkor a vérnyomásom 160 ról 60 ra esett le, a méhlepény nem vált le magától, és kézzel szedték ki, majd kialakult egy méhnyak repedésem.Azt szeretném kérdezni, hogy ön szerint indokolt e a következő terhességemnél a császármetszés?A szülésem óta pedig szívritmuszavarra szedek gyógyszert, mert állítólag ezt is a szülés váltotta ki nálam

Válaszát előre is köszönöm
2008-04-11
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Tímea!

Az Ön által leírt adatok alapján a császármetszés nem indokolt. a szülés által kiváltott ritmuszavart nem tartom valószínűnek, egy véletlen egybeesésről lehet szó.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Adrienne Tisztelt Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy miként lehetséges az,hogy az utolsó menstruációm első napja szerint 20 hetes terhes vagyok(igaz ez a menstruációm szerintem nem volt az igazi, csak 3 napig tartott és kevés is volt), viszont az ultrahang vizsgálat alapján a baba biometriai paraméterei szerint 25 hetes a terhesség. Valahogy nem értem. Most melyik a valószinűbb? Kérem segitsen teljesen össze vagyok zavarodva.Nekem azt mondták, hogy a baba nagyobb, és hogy a fent emlitett menstruációt teljes értékűnek tekintik. Lehetséges ez?

A válaszát előre is köszönöm!
2008-04-11
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Adrienne!

A magzat korát a terhesség első felében készült ultrahangokkal lehet meghatározni. Ha a sorozatos ultrahangok alapján a terhesség nagyobb egy hónappal, akkor az ultrahang alapján számított terhességi kort kell a szülés várható időpontjának kiszámolásánál figyelembe venni.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Jázmin Kedves Erika,

az lenne a kérdésem, hogy a spermium a női szervezeteben mennyi ideig megtermékenyítőképes? 24, vagy 48 óra? Mindenhol mást olvasok.
Válaszát előre is köszönöm.
2008-04-10
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Jázmin!

A szülészet tankönyv szerint 48-72 óráig marad megtermékenyítő képes. Valószínű egyedi eltérések is lehetnek. Ha nem szeretne teherbeesmi, a biztonság kedvéért inkább a hosszab időintervallumot, ha szeretne gyermeket a rövidebb intervallumot vegye figyelembe.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Erzsike Kedves Doktornő!
Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy milyen vitamint szedjek és mikor a tervezett terhesség előtt? Szeptember környékén szeretnék teherbe esni. Regulont szedtem kb 7 évig, amit december közepén hagytam abba. Válaszát előre is köszönöm. Erzsike
2008-04-10
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erzsike!

A teherbeesés előtt érdemes az egészséges táplálkotzásra figyelni. Talán ez a legfontosabb. A tervezett terhesség előtt a fokozott fólsav bevitel is fontos, ez megtalálható a terhesvitaminokban is.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Jonapot kivánok!Bálint katalin vagyok.Azt szeretnén kérdezni,ha szülni megyek mik azok a fontos dolgok amit magammal kell vinnem feltétlenül.elöre is köszönöm. 2008-04-10
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Bálint Katalin!

A legjobb, ha érdeklődik abban a kórházban ahol szülni fog. Különböző kórházakban leghetnek eltérések például abban, hogy az újszülötteknek adnak-e pelenkát. A szokásos kórházi felszerelés mellett mindenképpen gondoljon a betétre, esetleg szerezzen be eldobható fehérneműt. Célszerű olyan hálóinget melltartót választani, amiben könnyen szoptathat.
2008-04-20

Vendég neve
Vendég bejegyzése
Kérdés dátuma
 
Eszti24 Tisztelt Doktornő!

5 hetes terhes vagyok, és nagyon örülök neki.
Viszont aggódom, hogy néha hasi görcseim vannak, de nem jár vérzéssel.
Az lenne a kérdésem, hogy ez normális-e vagy van okom az aggodalomra?
Válaszát előre is köszönöm!
2008-04-10
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eszti24!

Az alhasi görcsölgetés elő szokott fordulni a terhesség korai szakaszában, általában nem jelent problémát. Ennek ellenére ajánlott a fokozott pihenés.
2008-04-20

Elejére   « előző | 369 / 572 | következő »   Végére